جام طلایی دو شیر

جام طلایی دو شیر

.

پنجشنبه 16 فروردین 1397
7922

جام طلایی دو شیر کلاردشت

در موزه ایران باستان تهران، در کنار اشیا زرین، جامی طلایی با دوشیر برجسته متعلق به کلاردشت وجود دارد. جامی با دوشیر برجسته که ظرافت فرم آنها بسیار خیره کننده و جذاب است.

این جام در تپه کلار به طور کاملا اتفاقی توسط کارگران در این منطقه کشف شد.

کاشف این جام "ابوالفتح بوذری" در سال ۱۳۱۸ برای ساخت کاخ کلاردشت پهلوی در این منطقه مشغول به کار ساخت پله های کاخ بوده و پس از اتمام، شروع به کندن زمین برای ساخت استخر می کند که ناگهان شی طلایی با دو شمشیر را در لابه لای گل و خاک پیدا می کند. این اشیا را از وی گرفته به تهران موزه ملی سپرده شده است.

برروی بدنه این جام، دو شیر به صورت برجسته و کاملا حجمی دیده می شود. دو شیر از سمت چپ به راست در حال حرکتند. کف ظرف مسطح و حاشیه ی پایین آن انحنای کمی دارد. فرم اندام شیرها به صورت واقع گرایانه و با ظرافتی قابل توجه کار شده و گویی شیری زنده با حرکت پاها و اندامی قوی در حالت حرکت است. نمونه ی این طراحی را در ظروف مارلیک قابل مشاهده می باشد. سر و گردن هر دو شیر با روش پرچ کردن به بدنه ظرف متصل شده در بالا و پایین بدن شیر دو نوار با خطوط منحنی وجود دارد. 

در کف جام گل های شش پر نیلوفر نقش شده که مشابه جام های زرین ونقره ای املش است با این تفاوت که تعداد گلبرگ ها در هر دو ظرف فرق دارد .تنها تفاوت در تعداد گلبرگ های این جام هاست.

 جام زرین دوشیر ب شماره ی ۱۶۶۸ در موزه ی ملی ایران به ثبت رسیده است و نشان از فرهنگ و هنر مردم این دیار دارد

 

قدمت: ۸۰۰ پیش از میلاد

محل و سال کشف : منطقه کلاردشت دراستان مازندران

کشف توسط: ابوالفتح بوذری

جنس: طلا

وزن: ۲۳۵ گرم

ابعاد: قطر دهانه ی ۱۲ وقطر کف ۷/۱۰ سانتی متر وارتفاع ۱۰ سانتی متر

محل نگهداری: موزه ایران باستان- تهران

 

 

نظر بدهید