سنگ نگاره مرد ایستاده

سنگ نگاره مرد ایستاده

.

چهارشنبه 22 فروردین 1397
4211

سنگ نگاره مرد ایستاده

سنگ نگاره ناکامل پیش رو، محصولی از ظهور مجدد زیبایی شرقی در هنر اشکانی است. سبک ساخت این سنگ نگاره، نمونه بارزی از ویژگی های مجسمه سازی آن دوره، تمرکز بر روی جزئیات خطوط و به خصوص ارائه دقیق و قابل توجه بافت است. جزئیات صورت مردی که در این جا دیده می شود، با حکاکی های بسیار ظریف و کم عمق خلق شده است. مرد درون سنگ نگاره دست راست خود را بالا آورده به گونه ای که احتمالا نشان از ستایشگر بودن حالت مرد دارد و به گونه ای نشان از احترام دارد. در این سنگ نگاره، برای نشان دادن لباس های مرد، سبیل، ریش مربعی و عرض آن از بیش تر از خطوط  به نسبت حجم سازی استفاده شده است. چشم های این مرد به صورت قابل توجهی پدید آمده که شکلی صاف دارد و با خطوط دور گیری شده است. دماغ این مرد نیز شکلی صاف دارد و موهای مرد ایستاده نیز به شکل ردیفی از مارپیچ های ضخیم حکاکی شده. 

این مرد عبادت کننده لباس کوتاه و کمربند داری بر تن دارد که با نقوش لوزی شکلی آرایش یافته است. درون هر کدام از لوزی ها چندین شکل دایره به چشم می خورد. در بخش جلویی جامه و سر دست های لباس، حاشیه مارپیچی از بالا تا پایین دیده می شود. دو شی در زیر کمربند مرد به چشم می خورد و گویا مرد ایستاده در دست چپ خود نیز وسیله ای را حمل می کند. همچنین در قسمت ران راست مرد نیز وسیله دیگری وجود دارد که به نظر می رسد شمشیر مرد است. 

تصاویری مشابه به سنگ نگاره مرد ایستاده که همگی نشان از افرادی در حال عبادت و ستایش اند، در تراس های محراب مجموعه بردنشان و مسجد سلیمان استان خوزستان به چشم می خورد. سنگ نگاره مورد نظر نیز در همین استان کشف شده و هم اکنون در گالری ۴۰۵، موزه متروپولیتن نگه داری می شود و در معرض دید عموم قرار دارد. 

 

دوره تاریخی: اشکانی  

زمان ساخت: قرن دوم پیش از میلاد

جنس: سنگ بازالت

ابعاد: ارتفاع ۷۶.۸ سانتی متر؛ عرض: ۴۰.۱ سانتی متر

محل کشف: ایران، استان خوزستان

محل نگهداری: موزه متروپولیتن، نیویورک

 

 

نظر بدهید